OM STIFTELSEN

År 1991 grundande bonden och landstingsmannen Olof M Jansson, från Strömma i Hammarland, stiftelsen för främjande av åländsk historisk forskning, en hjärtefråga för honom sedan mycket lång tid. Fonden lyckades han åstadkomma genom ett strävsamt lantbrukarliv kombinerat med ett gott ekonomiskt sinnelag och fingertoppskänsla för långsiktiga investeringar.

STIPENDIER 2020

Härmed utlyses stipendier att sökas för studerande eller person som är aktiv inom vetenskaplig forskning som i historiskt, arkeologiskt eller etnologiskt hänseende anknyter till Åland eller åländska förhållanden eller inom kulturell verksamhet inom ovannämnda ramar.

Ansök här
PUBLIKATIONER
Stiftelsens styrelse beslöt i september 2012 att ge ett bidrag om 1000 € till restaureringen av ett minnesmärke över de soldater från Bomarsund som avled i fångenskap i Lewes, England.
Läs mer
VÅR HISTORIA
Olof Mauritz Jansson föddes på hemgården Ollas i Strömma, Hammarland, den 13 februari 1913. Olof var yngst i familjen, i vilken pappa Albert, mamma Hilda och systern Helena ingick.
Läs mer
OM STIFTELSEN
År 1991 grundande bonden och landstingsmannen Olof M Jansson, från Strömma i Hammarland, stiftelsen för främjande av åländsk historisk forskning, en hjärtefråga för honom sedan mycket lång tid.
Läs mer